(Tekst vertaald uit info Duitse SV)

Karakterbeoordeling VDH en SV

 

Het fokken van rashonden is onmisbaar om te voldoen aan de maatschappelijke vraag naar hulphonden, werkhonden, sporthonden of gewoon voor een trouwe viervoeter als gezinspartner. Rashonden zijn merkartikelen die worden gekenmerkt door hun onmiskenbare “rastypische” eigenschappen.

Het karakter of de essentie is een eigenschap die is opgeslagen in de standaard van de Duitse herdershond, die, binnen zijn grenzen, het product kenmerkt als “typisch” samen met vele andere parameters. De uitspraken en vereisten die in de karakterbeoordeling worden gedaan, dienen primair als bewijs van milieuveilige en sociaal aanvaardbare honden. Ze worden echter ook gebruikt als aanvullende test voor onze werkhondenvereisten. De karakterbeoordeling omvat de bepaling van gedragskenmerken van de hond, die zich openbaren op basis van erfelijke aanleg onder invloed van de geboden opfok-, ontwikkelings- en houderij-kwaliteiten.

De Federale Vergadering van de SV heeft unaniem besloten om een ​​beoordeling van de persoonlijkheid in de SV aan te bieden – aanvankelijk op vrijwillige basis en zonder uitsluitingscriterium. Maar wat houdt het precies in?

Waarom hebben we een karakterbeoordeling nodig?
Onze samenleving oefent steeds meer kritiek en sterke druk uit op hondenfokkers, hondenbezitters en rasverenigingen voor rashonden. Er is steeds meer discussie over rasverboden voor gevaarlijke honden, gewetenloze hondenfokkers en hondentrainers. Keer op keer zijn er verwoestende incidenten van bijtende honden. De onderliggende angst, die voor het grootste deel de aanleiding en oorzaak is van deze discussies en eisen, moet zeer serieus worden genomen. Er moeten verstandige maatregelen worden genomen als teken dat u zich bewust bent van de situatie en oplossingen en huisvesting wilt creëren.

Tegenwoordig zijn honden met een solide karakter en stabiele zenuwen zonder overmatige agressiviteit vereist. De honden moeten in staat zijn om adequaat te voldoen aan de steeds veranderende eisen in hun sociale omgeving. De vereniging geeft uitvoering aan haar zorg om de essentie van onze hond in zijn fundamentele betekenis op de voorgrond te plaatsen en om zijn beïnvloedende factoren testbaar te maken met het huidige concept van essentiebeoordeling.

En dit vooral om zijn cynologische inspanningen af ​​te stemmen en vooral om de causale structuur van ongewenst gedrag en gedragsstoornissen, de zogenaamde tekortkomingen, te doorzien en hun ontwikkeling in termen van dierlijk en sociaal passend hondenbezit te helpen voorkomen. We zijn verantwoordelijk voor het toepassen van de huidige bevindingen van biologisch gedragsonderzoek naar de aard van honden in onze vereniging en voor het rekening houden met de kennis die beschikbaar is in de kynologie.

Een resultaat van genetische aanleg en het milieu.
De belangrijkste leidende principes zijn de toepassing van de bevindingen van biologisch gedragsonderzoek voor een beter begrip van de hond, zijn gedrag en zijn gedragsontwikkeling. Het is belangrijk om de wisselwerking tussen aangeboren en verworven delen van gedragscontrole en tussen angst en agressiviteit in overweging te nemen. Tegenwoordig lijdt het geen twijfel meer dat de essentie van een hond niet grotendeels genetisch bepaald is. Het is eerder het vloeiende resultaat van diverse interacties tussen de erfelijke grondslagen en de respectievelijke natuurlijke, sociale en beschavende omgevingsomstandigheden. Dus alleen essentiële dingen worden geërfd. Het wezen wordt niet geërfd, maar ontwikkelt zich altijd onder de omstandigheden van de omgeving op basis van genetische specificaties. De erfelijke basis bestaat niet uit de eigen essentiële of gedragsgenen, maar uit genen die samen de structuur van het organisme en de basis van gedrag vormen. Dit betekent dat één en dezelfde genen de overerving van fysieke en gedragskenmerken beïnvloeden.

Hoe is het wezen samengesteld?
Essentie is – zelfs als men omwille van de eenvoud de noodzakelijke milieu-invloeden weglaat in deze overweging – niet op zichzelf kan worden gecultiveerd. Onze honden hebben zogenaamde aangeboren reguleringsmechanismen. Ze bestaan ​​uit het aangeboren vermogen om te leren. Met de verschillende aangeboren strategieën om ervaring op te doen, is het voor de hond mogelijk om momenteel zijn gedrag te voltooien op basis van de omstandigheden van zijn “persoonlijke” omgeving. Leren is dus niet iets dat vervalst of bedekt, maar eerder voltooit wat van nature open en onvolledig is. Leren, vooral wat vormend is en vergelijkbaar met vorm, is wat de essentie creëert. De essentie van de hond is het resultaat van een dynamisch ontwikkelingsproces tussen genetisch materiaal en de omgeving. Ongunstige milieutekorten kunnen niet worden gecompenseerd door te fokken. Honden die van nature niet in staat zijn om hun aangeboren gedragsprogramma af te ronden dat van nature openstaat voor leren, ontwikkelen van nature meer of minder gestoord gedrag In de toekomst zal de vereniging haar leden niet alleen ondersteunen bij het overbrengen van het werk van een BH / IPO aan de hond. Met de karakterbeoordeling willen we hondenbezitters aanmoedigen om ervoor te zorgen dat onze hond niets wordt onthouden wat hij van nature nodig heeft voor de gezonde ontwikkeling van zijn gedrag en aard (Kaspar-Hauser-effect). Tegelijkertijd mag van hem echter niets in strijd met de natuur worden verwacht dat de ontwikkeling van zijn wezen zou kunnen schaden. Gebrek aan ervaring of buitensporige eisen leiden tot angst en agressiegedrag Het samenleven met mensen is veranderd en onze honden zullen kennis maken met deze veranderde omstandigheden. De bereidheid van de pup om te socializen of om te gaan met de omgeving hangt in belangrijke mate af van zijn eerdere ervaring tijdens de opvoeding en van de copingstrategieën die tot dan toe zijn ontwikkeld en verworven en de vervulling van zijn natuurlijke sociale behoeften. Zonder de juiste opfok- en ontwikkelingsomstandigheden kan onze hond niet uit zichzelf laten zien wat hij genetisch is en dus zijn wij mensen verantwoordelijk voor wat er niet van hem kon worden.

Wat zijn de onderdelen van de karakterbeoordeling?
Bij een karakterbeoordeling worden het gedrag en de flexibiliteit van een hond vastgelegd door de confrontatie met verschillende prikkels die een bepaald gedrag triggeren of uitlokken. Het gedrag tijdens de gehele beoordeling maakt het mogelijk conclusies te trekken over de aard van de hond, met als doel de hond zo objectief mogelijk te controleren op zijn geschiktheid om samen te leven met mensen in de huidige omgeving.
De geteste hond mag niet gehoorzamen. Commando’s moeten worden beperkt tot de essentie. Om deze reden zijn prestatietests (BH, IPO, etc.), waarbij primair aangeleerd en geconditioneerd gedrag wordt getest, geen vervanging voor een karakterbeoordeling. De karakterbeoordeling vindt plaats in de volgende categorieën:
Onpartijdigheid
De hond moet zich in andere delen van het lichaam bevinden dan zijn geleider en ook van een vreemde, bijv. Rechter, laat u aanraken.
Sociaal gedrag
Interactie met mensen, individuen, groepen.
Gevoeligheid voor lawaai
Hier wordt de hond blootgesteld aan verschillende akoestische prikkels, zoals Rammelende, geluidsbronmotor en blootgesteld aan de hoogste belasting van het geschoten monster.
Bewegingsvrijheid
Hoogtegevoeligheid (bijv. Beoordeeld op basis van bewegingsgedrag op tafels) alsook beoordeling op een gladde vloer.
Spel en prooidrift / gedrag onder stress
De beoordeling wordt gemaakt wanneer de hond speelt met zijn eigenaar (teamwork), met een vreemdeling (agent), en de intensiteit van de geblokkeerde prooi (wil om hem te vinden) en de bereidheid om te spelen onder verhoogde eisen (wiebelende tafel) worden beoordeeld. Alleen een hond die zich prettig voelt in zijn omgeving en de situatie aankan, kan spelen.
Fundamentele wezens
Hoe je je moet gedragen als je eenzaam bent en als je een vreemde ontmoet.


Hoe werkt de beoordeling?
De hond wordt enerzijds beoordeeld door de nauwkeurige beschrijvende evaluatie van het betreffende gedrag (beschrijvend) en anderzijds door middel van kredietwaardigheidscijfers. Doorslaggevend hierbij zijn niet alleen de reacties van de hond, maar ook hoe en met welke copingstrategieën de hond omgaat met de individuele situaties. Als de hond merkbaar overweldigd is, wordt de karakterbeoordeling beëindigd, zodat er geen blijvende schade aan de hond ontstaat.
Algemene redenen voor uitsluiting zijn karakterfouten, die ook in de standaard van ons ras zijn vastgelegd. Dit geldt zowel voor honden die zeer angstige, agressieve honden zijn die in vredige situaties een verhoogde agressiviteit vertonen, als voor vuurwapengevoelige of geweerschuwe honden.

De beschrijving maakt het voor de hondenbezitter en andere getroffen personen gemakkelijker om de resultaten van de karakterbeoordeling te begrijpen. Bij het toekennen van kredietwaardigheidscijfers bestaat de mogelijkheid om significantere gedragssituaties te wegen. Bovendien maken de kredietwaardigheidscijfers het mogelijk statistieken bij te houden en een betere controle van de persoonlijkheidsbeoordeling mogelijk te maken.


Wat zijn de uitvoeringsregels?
Alleen Duitse herders worden toegelaten tot een karakterbeoordeling / ZAP. De karakterbeoordelingen worden alleen in het weekend uitgevoerd, analoog aan het reeds bekende examensysteem. Maximaal 12, maar minimaal 4 honden moeten op één testdag een karakterbeoordeling afleggen. Vrijdag geldt als een halve examendag waarop maximaal 6 honden kunnen deelnemen. Vrijdag alleen is niet toegestaan ​​als examendag.
Het inschrijfgeld is 20 euro per hond. Honden tussen de 9 en 13 maanden zijn toegestaan. In het geval dat een hond om een ​​geldige reden de karakterbeoordeling niet op de opgegeven leeftijd heeft voltooid, kan de karakterbeoordeling worden gemaakt ongeacht de leeftijd (laterale deelnemer). Dit geldt ook voor honden die in het buitenland zijn gefokt of die ouder zijn verworven en die in de Duitse fokkerij worden gebruikt. Dit is echter alleen mogelijk op aanvraag met een speciale vergunning van het hoofdkantoor.
De karakterbeoordeling kan één keer worden herhaald als het resultaat negatief is. De repeaters worden als zodanig gemarkeerd in de beoordelingsdocumenten voor de assessor. Van elke geteste hond wordt een logboek bijgehouden, dat wordt meegedeeld en overhandigd aan de eigenaar. Het datablad bevat informatie over de leeftijd van de testpersoon, geslacht, zorgstatus, woonomstandigheden en toekomstig gebruik. De karakterbeoordeling wordt in de stamboom ingevoerd en de eigenaar van de hond ontvangt een certificaat en het beoordelingsformulier. De verkregen beoordelingen worden gepubliceerd in SV-DOxS. Voor de organisatoren biedt de vereniging het programma “SV-Essence Assessment” analoog aan het licentieprogramma. Dit elimineert het tijdrovende proces van het invoeren van rapporten en het maken van documenten.


Hoe wordt de karakterbeoordeling bevorderd?
Na het unanieme besluit van de SV-BV in mei 2014 voor de introductie van een SV karakterassessment zijn de opbouw, het proces en de inhoud van de karakterassessment door het kernteam in meerdere werkbijeenkomsten bepaald. Ondertussen eist de VDH ook gedragsmonsters van haar rasverenigingen voor rashonden. De werkwijze van de VDH vertoont duidelijke parallellen met ons concept, waarbij ook hier de focus ligt op de copingstrategieën van de individuele hondenrassen in testsituaties en de rasspecifieke karaktereigenschappen in de beoordeling.

In 2015 zijn in de SV verschillende pilot-evenementen uitgevoerd en is de ervaring die daarbij is opgedaan in het kernteam geëvalueerd, dienovereenkomstig geïmplementeerd en aangepast in de beoordelingsformulieren. De pilot-evenementen waren open voor het publiek, waardoor leden de kans kregen om meer te weten te komen. Tegelijkertijd heeft het kernteam veel aandacht besteed aan de opleiding van karakterassessors, zodat in totaal 38 karakterassessors in heel Duitsland de training hebben afgerond en dus beschikbaar zijn. Het kernteam heeft vastgesteld dat de karakterbeoordeling een hoofdclubevenement is, analoog aan een licentie, met een openbaar karakter.

Ter gelegenheid van de SV-BV in mei 2016 is de karakterbeoordeling in eerste instantie op vrijwillige basis ingevoerd. Tegelijkertijd kreeg het kernteam de opdracht om het werkende deel van de kweeksysteemtest (ZAP) te ontwikkelen. Het concept werd gepresenteerd in verschillende landen over de hele wereld en werd zeer goed ontvangen, zodat de WUSV besloot om de karakterbeoordeling te gebruiken als basis voor het harmoniseren van de wereldwijde implementatie van uniforme fokkerij en training van Duitse herders in de zin van de geldige statuten en voorschriften van de SV ( Agenda 2025).
In 2017 introduceerde de Federale Vergadering de karakterbeoordeling voor alle honden vanaf de dag van het nest op 1 juli 2017 als een fok- en vergunningsvereiste, evenals een vereiste voor het starten van fokshows in de werkhondenklasse. Tegelijkertijd werd beslist over het werkende deel van de foksysteemtest als alternatieve route voor het fokken voor honden vanaf de geboortedag op 1 juli 2017 het werkende deel van de foksysteemtest werd gekozen als een alternatieve route voor fokken.